切り花の花保ち輸送


きらきら光る季節になった。若い人は半袖の人が多い。この時期になると花屋さんも毎日水の取り替えが大変であろう。あえてキーパーを置かない店舗も増えてきたので、そういうところは開店前の仕事として水を取り替えているのか、店によってそれぞれ異なっているだろう。大田市場花き部の場内でも湿式輸送の産地からの商品や持ち込みの枝物などバケツの水に浸けてセリをしているし、仲卸さんでもバケツに浸けて店頭売りをしているところが多い。

これだけ暖かくなってくると気になるのがバケツ中のバクテリアの繁殖である。2月に行われた大田花きの花保ち講習会のとき、ある仲卸さんのバケツの水を測定したところ、バクテリアの数は注意信号の領域にあった。今はもっと気温が高いから赤信号の領域になっているのではないだろうかと心配になる。水バケツで流通させるには、知識と努力が欠かせない。一見水が上がっているように見えても、一度バクテリアが植物体内に入ってしまうととり返しのつかないことになるからだ。理想的な流通は産地での前処理・湿式定温輸送(その時の水はバクテリア繁殖を抑える薬剤が入っていなければならない)−市場(産地の集出荷所)・定温−市場から小売店へ定温輸送−小売店での後処理という流れで、このように完璧に流通されていれば切り戻しの必要はない。しかし処理剤を入れた水を使うことが必要である。

現に実験した結果で「一番もたない」のは湿式(バケツ輸送)であった。次に前処理をしない乾式流通、前処理をした定温乾式プラス小売店後処理、「一番もった」のが上記に掲げた完璧な湿式流通であった。産地や小売店の方々は弱い花ほど湿式を考えやすいが、そのときの水はバクテリアの繁殖を抑えるようにしておかなければならない。現状としてはキャップのようなもので一本一本水に浸けていたり、束ごとに濡らしてあるものが数段もちが良い。鮮度保持を貴ぶようになって小売店ではストッカーやキーパーを置かない方達が増えている。彼らの努力に報いるためにも花保ちの良い花を流通させたいものである。

How to Transport Cut Flowers in response to Retailers' EffortsA shiny season has come. Many of the young wear half sleeved shirts. I suppose changing water every day troubles flower retailers in this season. Recently, an increasing number of retailers dare not hold fridges to keep flowers. It depends on each retailer when they change water. The worry in this season is the increase of bacteria in a bucket water. When we held a meeting about long life of flowers in February, we surveyed the number of bacteria in buckets where wholesale dealers kept cut flowers. Then, we found that one of wholesale dealers had a bucket that turned out to contain a large number of bacteria which we should pay attention to. I am worrying that the number of bacteria may have reached a much more terrible level, now that it is much warmer than that season. You need knowledge and efforts in order to carry out transporting cut flowers in buckets. Even if the flowers seemingly absorb water , they may absorb bacteria as well as water! Once, they absorb bacteria, we can never get rid of them from those stems. The ideal circulation is pre-treatment by breeders and putting into chemical water in a certain temperature→keeping them in a certain temperature in a market→transporting from a market to retailers in a certain temperature→a final treatment by retailers.

In fact, one of our experiments has prove what is the best transportation. The way to shorten flower's life most is bucket transportation(carrying cut flowers putting them into buckets). The way of pre-treatment in addition to transporting in a certain temperature and keeping them without water comes next. And the way I introduced above is the best. Breeders and retailers tend to think that transporting cut flowers keeping them wet is better for weaker flowers. However, you need to think of suppressing an increase of bacteria when you transport cut flowers in a bucket. An increasing number of retailers do not have any fridges since we put a high value on a longer life of flowers. We have to circulate flowers of longer life in order to respond to retailers' efforts.




2001/04/16 磯村信夫